Biografie

Naam: Bas Giling
Geboorte datum: 4-11-1982 te Alkmaar
Geboorteplaats: Warmenhuizen
Loopbaan als wielrenner:
Alcmaria Victrix (1997-2000)
Rabobank (2000-2004)
T-Mobile (2005-heden)

Lengte: 1.85
Gewicht: 72
Hartslag in rust: 44
Specialiteit: Klassiekers

Bas wordt geboren met sportbloed!
Co Giling de marathon schaatskampioen won 4 maal de KNSB Cup, werd driemaal Nederlands kampioen Marathon schaatsen op kunstijs en schrijft vele marathons op kunst en natuurijs op zijn naam. Als Bas in november 1982 geboren wordt is hij gezegend met de sportgenen van zijn vader, deze zullen hem van pas komen.

In 1997 op 14 jarige leeftijd begint Bas als eerstejaars nieuweling met wielrennen bij WV Alcmaria Victrix in Alkmaar. “ Ik fietste omdat ik het leuk vond.” “Samen met ploeggenoten Martijn Dekker, Wieger Olthof, Sander Mors en Tijl van der Steeg”. “Dat waren vedetten hoor, die jongens hadden in de jeugd al veel gewonnen.” “Ik kwam toen net kijken en keek tegen ze op”.
Als eerstejaars nieuweling vindt Bas het fietsen vooral erg leuk, zoals elke Alcmariaan fietst hij ook veel op de baan.
Fietsen gaat Bas goed af, zijn plezier in de sport maakt het dat hij ook beter gaat presteren. Als tweedejaars nieuweling wint hij al verschillende wedstrijden.

Bas kampioen van Nederland!
De junioren categorie is een nieuwe stap in het leven van een jonge wielrenner. Velen hebben een jaar nodig om zich aan te passen aan het niveau van hun oudere concurrenten. Dit geld echter niet voor Bas. Het Nederlands kampioenschap 1999 te s’Heerenshoek staat op het programma. In de woonplaats van Jan Raas breekt de wedstrijd vroeg open met een ontsnapping van een grote kopgroep met daarin Bas Giling. Het peloton met daarin enkele favorieten zien nog geen heil in de vlucht en laten het belopen. De kopgroep draaft echter flink door op het snelle parcours. Het peloton komt niets dichterbij, met een gemiddelde snelheid van meer dan 45 km/ph worden de 140 kilometers weggereden. In een prachtige eindsprint laat eerstejaars Bas Giling zien een man voor de toekomst te zijn. Bas is Nederlands Kampioen Junioren 1999!

Opleiding bij Rabobank
Na het behalen van de Nederlandse junioren titel is Bas uit de anonimiteit, er wordt voortaan serieus rekening gehouden met de rappe man uit Warmenhuizen. Ook Piet Kuys en Frans Maasen zien in Bas een versterking voor de junioren ploeg van Rabobank.
Aan het begin van het wielerseizoen 2000 start Bas voor het eerst in een Rabobank shirt. In het talenten team kan hij zich optrekken aan het hoge niveau wat hem zichtbaar goed doet. In 2000 rijd hij in de Nederlandse driekleur een sterk seizoen met mooie overwinningen.

Overstap naar de Rabobank beloften
Bas Giling ziet in 2001 zijn goede junioren optreden beloond in een plek tussen de Rabobank beloften. Een goede prestatie gezien de sanering die de Raboploeg er op na houd. Bij Rabobank krijgt hij de kans veel ervaring op te doen in heel europa, hij ontwikkeld zich als renner. Met name de sprint, kasseien en de Vlaamse heuvels behoren tot Bas zijn specialiteiten.

2004 de doorbraak!
In 2004 is de Rabobank beloften ploeg in volle bloei. De talenten Dekker, De Kort, Giling, Vastaranta, Sutherland, de Maar, Eltink en Reus zijn stuk voor stuk in de “winning mood”. De vele overwinningen werken positief op de gehele ploeg, ieder pakt zijn succes mee. Bas geld met zijn kompanen als de toekomstige vaandeldrager van het Nederlandse wielrennen. Hij wordt 2e in Parijs-Roubaix, 1e in de proloog van de Thüringen Rundfahrt 1e in de 2e etappe van Triptyque des Monts et Chateaux, 1e in Boxmeer, 3e in de eindstand van de Wereldbeker.
Als hoogtepunt kan hij voor de tweede maal in zijn carrière de Nederlandse driekleur om zijn schouders hangen. Tijdens het Nederlands kampioenschap voor beloften in Rotterdam blijft hij de aanstormende meute net voor. Een kroon op een prachtig seizoen!

De beloning prof bij T-Mobile!
Dekker, Eltink, Sutherland en Vastaranta wisten al vroeg in het jaar dat zij worden doorgeschoven naar de hoofdmacht van Rabobank. Bas moest wachten, op dat moment kwam T-Mobile. De Duitsers wilden graag een Nederlands talent aan de ploeg toevoegen. “Ze wilden een gezicht voor de Nederlandse markt” aldus Bas. Met een voorzet van Gerrie Knetemann en Jan Derksen kwam Bas onder de aandacht van T-Mobile.

Walter Godefroot, manager T-Mobile:
„Der Bas is geen dooie diender. Hij is zoals zijn vriend Thomas Dekker. De twee zijn de aanvoerders van een nieuwe generatie Nederlandse wielrenners en hebben flair”.

T-Mobile ziet in Bas een goede renner maar ook een gezicht, iemand met persoonlijkheid. Tenminste twee jaar gaat Bas deel uit maken van een der grootste wielerploegen ter wereld. Een nieuwe uitdaging een nieuw hoofdstuk, professioneel wielrenner een droom die werkelijkheid wordt.